Vyšetření sluchu

Vyšetření sluchu se provádí proto, aby se zjistilo, zda sluch je v mezích normy a nedochází k jeho poškození. Pokud je zjištěna nějaká porucha například nedoslýchavost, je třeba ve sluchovém ústrojí poruchu lokalizovat a také zjistit, jaká je její závažnost, zda se jedná o poruchu lehkou, střední nebo těžkou. Za tímto účelem se provádí různé sluchové zkoušky.

Základní vyšetření ucha se provádí pohledem a pohmatem. Nejdříve je vyšetřen boltec a okolí, pak následuje vyšetření zvukovodu a bubínku ušním zrcátkem. Po tomto základním vyšetření se přistupuje k vyšetření sluchu pomocí ladiček, které umožňují zjistit rozsah sluchové poruchy. Po zkoušce ladičkou následuje zkouška hlasitou řečí na různou vzdálenost.

Nejnižší slyšitelná intenzita se vyšetřuje pomocí sluchátek nasazených na uši, kdy pacient poslouchá tóny na různých frekvencích, kdy intenzita tónů se pomalu zvyšuje. Výsledek vyšetření je patrný z křivky na záznamu.

Častým onemocněním je zánět středního ucha u dětí, které se ale nevyhýbá ani dospělým osobám. Následuje obvykle po infekci horních cest dýchacích, kdy se infekce šíří Eustachovou trubicí. U dětí je zánět častější, protože jejich trubice je kratší a je méně sklopena k nosohltanu. Hlavní příčinou onemocnění u dětí je nedostatečné odvádění hlenu z nosu, u dospělých to může být alergie, poranění ve středouší, porušení bubínku, ale také snížená obranyschopnost.

Zánět se odstraňuje propíchnutím bubínku, což je sice bolestivé, ale okamžitě dojde k úlevě od bolesti. Ucho je nutné vypláchnout a pacientovi předepsat antibiotika.

Vznik tohoto onemocnění souvisí i se změnou počasí a vzdušných teplot. U dětí se riziko navíc zvyšuje pobytem ve větším kolektivu. Prevencí je otužování již v raném věku a důkladné smrkání. Opakovaný zánět středního ucha může vyvolat i zvětšená nosní mandle. V tomto případě je pak nutno uvažovat o jejím odstranění.

Onemocněním ucha může být také šelest – tinnitus projevující se nepříjemnými zvuky v uchu. Aby mohla být zahájena léčba, je třeba zjistit příčinu, těch ale může být i několik, mohou se kombinovat, ale také na sebe navazovat. Šelest se objevuje například při nedostatečném prokrvení ucha, také může vznikat vlivem přítomného cizího předmětu, který se dostal až k bubínku, například vlas nebo malá muška, může to být i nitroušní zánět nebo nedoslýchavost, vysoký tlak, užívání některých léků apod. Těch příčin může být opravdu hodně.

S šelestem v uchu se setkalo mnoho lidí, pokud ale neustupuje, je třeba vyhledat odbornou pomoc, jinak se z něj může stát chronická choroba, která může být i neléčitelná.Proto je nutné nechat si ucho vyšetřit ještě v počáteční fázi onemocnění, což je doba prvních šesti měsících.